Snimanje dronom

Dron (bespilotna letjelica) je letjelica bez posade koja može letjeti samostalno prema unaprijed programiranom planu leta ili navođena daljinskim upravljanjem pilota. Dron u aerofotogrametriji koristi se za potrebe izrade digitalnog ortofota, oblaka točaka, digitalnog modela terena, digitalnog modela reljefa, 3D modela objekata i drugih podloga u rasterskom i vektorskom formatu.Zračna platforma omogućuje izvanrednu učinkovitost i brzinu za prikupljanje točnih prostornih podataka kao potporu potrebama upravljanja imovinom za brojne industrije. Zračne platforme koristimo za obavljanje zadataka prikupljanja podataka da udovoljimo širokom rasponu potreba klijenata u tržišnim sektorima kao što su nafta i plin, električna energija, cjevovod, željeznica i transport, arhitektura i inženjering te telekomunikacije.

Let dronom u Republici Hrvatskoj reguliran je Pravilnikom o sustavima bespilotnih zrakoplova, Pravilnikom o letenju zrakoplova, Uredbom (EU) br. 923/2012, Uredbom (EU) br. 376/2014, Zakonom o zračnom prometu i Pravilnikom o upravljanju zračnim prostorom. Kao dozvolu za let dron treba biti registriran, let treba prijaviti, a operator drona treba biti evidentiran ili ishodovati odobrenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za izvođenje letačkih operacija dronom, ovisno o području na kojem se vrši snimanje.

Snimanje dronom provodi se tako da se napravi plan snimanja područja obuhvaćenog projektom, odredi položaj orijentacijskih točaka koji će služiti kao ground control points (GCP), provede samo snimanje iz zraka, obrade zračne snimke nakon snimanja i izradi digitalni ortofoto, digitalni model terena i digitalni model reljefa visoke prostorne razlučivosti.
Prostorna rezolucija koju postižemo snimanjem iz zraka dronom je 3 cm/px za digitalni ortofoto i 10 cm/px za digitalni model terena i digitalni model reljefa.Imamo dugogodišnje iskustvo snimanja dronom u različitim uvjetima na različitim terenima. Projekti koje provodimo snimanjem iz zraka razlikuju se po veličini područja, svrsi snimanja i rezoluciji izlaznih rezultata.

Naš tim koristi najmodernije softvere za razvoj digitalnih modela terena i topografsko kartiranje te za obavljanje različitih analiza prikupljenih podataka. Naše usluge uključuju sveobuhvatna rješenja za prikupljanje i obradu podataka iz područja aerofotogrametrije. Pomoću više softverskih rješenja za obradu podataka prilagođavamo obradu podataka specifičnim potrebama naših klijenata.